Khamis, 19 Disember 2013

KANGKUNG CELUP TEPUNG



http://2.bp.blogspot.com/-cSGfqn1pN_M/TqPzDdGxXOI/AAAAAAAABI0/Y92kuuovxzs/s1600/assalamualaikum.png

pada hujung minggu lepas, Norly balik ke kampung atas urusan rasmi. dan sepanjang bercuti di sana. Norly mintak dengan mak nak makan makanan bergoreng. kebetulan time tu adik pun nak makan cendawan goreng. Norly pulak nak try buat kangkung goreng. selama nih kita dah dengar pasal bayam celup tepung kan.so kali ini Norly nak makan yang lain dari yang lain pulak.so mak pun bagi lah resepi tepung tu untuk Norly buat. so nak tau apa resepi yang mak share dekat Norly tu meh kite tengok resepinya. hehe...

BAHAN-BAHAN:
-tepung gandum
-tepung beras @ kastad
-telur
-garam
-gula
-air sikitt..

CARA-CARANYA:

1. Ambik kankung cuci bersih2 tau pastu potong pendek2 batang dengan daun sekali( depend korang la nak pendek mana). ketepikan.
2. gaulkan tepung gandum, tepung beras( mak Norly pakai kastad sebab time tu takde tepung beras) bersama telur, sedikit air. gaul-gaul sampai rata.
3. jangan lupa tambah gula, garam sikit tauu..
4.ambil kankung celupkan ke dalam tepung yang dah di gaul pastu terus masukkan ke dalam kuali.
5. goreng hingga kangkung agak kekuningan sikit. kecikkan api tau jangan besar sangat.
6. dah siap goreng semua. so apa lagi ngappp makan lahh..hehe...

1 ulasan: